La nostra història comença amb Josep Colomer i Costa, que va néixer l’any 1884 a Vic i la vida del qual va ser un exemple inigualable d'impuls i iniciativa empresarial. Es va casar amb la Carme Munmany, la família de la qual provenia d’una llarga experiència en la indústria de la pell, documentada a Vic des de 1792. Josep Colomer era ferrer, però un any després del seu casament va heretar l’adoberia de la familia Munmany i va començar a treballar-hi, fudant així el Grup Colomer Munmany.
L’adob al crom
1895
molinetes pels treballs de ribera
Els avenços en la investigació química del segle XIX van ser vitals per a la transformació de la indústria de la pell, fins aleshores artesanal, en un sector industrial. Amb la introducció de les sals de crom l’any 1895 en el procés de producció de la pell, s’aconsegueix millorar el procés bàsic de l’adob. Aquest progrés va marcar un punt d’inflexió a Colomer Munmany, ja que va transformar l’art de l’adoberia en ciència.
La incorporació de la química a Colomer Munmany
1900
treballadors de colomer munmany davant la fàbrica
A principis del segle XX, Manuel Portavella va convertir-se en el primer químic llicenciat que s’incorporava a l'empresa com a director tècnic de Colomer Munmany. Ell i el seu equip van començar a desenvolupar les seves pròpies tecnologies i processos de granja, així com metodologies específiques com ara l'adobat amb sofre per a la fabricació d'escabetx sec, l'adobament blanc per a enguantar o l'ús de silicat de sodi per a articles suaus al tacte. Un procés pioner i amb un enfocament visionari en aquell moment, que va impulsar l'expansió internacional de Colomer Munmany i la reputació de la millor pell de qualitat d’entrefins per a peces de vestir i guants.
Segona generació
1913
andreu colomer munmany
Andreu Colomer Munmany, nascut a Vic l’any 1913, va ser el tercer fill de Josep Colomer i Carme Munmany d’un total de nou germans, quatre homes i cinc dones. L’Andreu Colomer, juntament amb els seus germans Ramon i Rafael, van fundar la societat de Colomer Munmany S.A., origen del Grup Colomer.
Formació empresarial
1936
andreu colomer amb uns amics durant el seu exili a bèlgica
El 1936 Andreu Colomer viatja a Brussel·les, on perfeccionarà els seus coneixements professionals i es formarà com a empresari. Tres anys més tard, tornarà a Vic per continuar amb el negoci familiar, negoci que modernitzarà i internacionalitzarà, orientant-lo a l’exportació i establint fàbriques a Grècia, Iraq, Brasil i entre d’altres.
Expansió internacional
1959
Andreu Colomer a bord del vaixell Queen Mary en un viatge de negocis a Nova York
Andreu Colomer participa en una missió comercial portada a terme pel govern de l’Estat espanyol als països escandinaus. Més tard els seguirien països com Líbia, Egipte, Etiòpia, Xina, Pèrsia o Polònia, entre moltes altres missions que es portaran a terme per empresaris catalans i espanyols.
Colomer Munmany S.A. líder mundial en pell fina
1960
recepció a andreu colomer per part dels representants de la societat leather spain del japó
Andreu Colomer es converteix en director de Colomer Munmany S.A. i porta a terme un llarg procés d’expansió durant la dècada de 1960, operant en diferents adoberies, així com també en empreses dedicades al comerç de pell. Paral·lelament, a nivell internacional i durant aquests mateixos anys, Colomer Munmany també participava i donava assistència tècnica a altres adoberies consolidades internacionalment en països com el Japó, Nova Zelanda, el Brasil, Mèxic, Grècia, el Líban, el Paquistán, Nigèria, el Regne Unit o la Xina.
Aleshores el grup tenia prop de mil treballadors només a Catalunya, amb una producció de més de 50.000 pells diàries. Durant aquesta dècada, l’empresa es va consolidar com a líder del sector de l’adob de pells fines arreu del món, gràcies tant a la seva agosarada política comercial com a la millora de la productivitat del treball i als avenços en la qualitat de la producció generats a partir de la innovació en els processos productius i en la tecnologia.
Andreu Colomer ocupa càrrecs dirigents en organitzacions internacionals
1975
visita d’andreu colomer i munmany a la fàbrica de nigèria
L’any 1975, en representació de l’empresa Colomer Munmany S.A., Andreu Colomer fou designat membre de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona i vocal del ple Consell Nacional d’Empresaris. Tres anys més tard, el 1978, fou nomenat president de l’International Council of Tanners amb seu a Londres.
Creu de Sant Jordi
1990
andreu colomer munmany
L’any 1990 la Generalitat de Catalunya concedia a Andreu Colomer la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva llarga trajectòria.
Fundació del Museu de l’art de la pell
1996
vista exterior del museu de l’art de la pell de vic
L’any 1991 es formalitzava el compromís de cessió a la Generalitat de Catalunya dels béns de la col·lecció Andreu Colomer, una fita que va permetre la inauguració del Museu de l’Art de la Pell cinc anys més tard al 1996, projecte que sintetitza la vida i obra del seu artífex.
Inauguració de la planta Baumann a Vic
2006
vista exterior de can baumann a vic
Colomer Munmany inaugura la planta Baumann, a Vic, després d'una important inversió en modernització i automatització de la producció, concentrant en una fàbrica totes les línies de producció d'articles acabats.
El grup xinès Henan Prosper adquireix Colomer Munmany
2009
instal·lacions de henan proser a la xina
La multinacional xinesa Henan Prosper, líder mundial en el sector de l’adoberia de pell ovina i producció de llana d’ovella, compra la fàbrica d’acabats Colomer Munmany. L’objectiu de l’aliança és la posta en marxa de dos centres de producció i ajuntar sinergias per reforçar la seva competitivitat internacional.
Inauguració de les noves instal·lacions de Colomer 1792
2019
magatzem de distribució de pells situat al polígon la torruella
Colomer 1792 inaugura un nou magatzem de distribució de pells per tot Europa. Es tracta d’una nau de 5.000 metres quadrats al polígon La Torruella de Masies de Voltregà. L’objectiu és donar un valor afegit al mercat Europeu i incrementar la capacitat logística.
Colomer, soci del Leather Cluster Barcelona
2021
Leather Cluster Barcelona Des de 1079
El dia 30 de novembre de 2021 Colomer 1792 entra a formar part del Leather Cluster Barcelona com a soci. El Leather Cluster Barcelona és una associació privada sense ànim de lucre formada per totes les empreses que formen la cadena de valor del sector de la pell a Catalunya per tal d’augmentar la competitivitat, millorar-ne l’eficiència i impulsar el creixement del sector conjuntament.Accedeix a la pàgina web
veure tots els esdeveniments
L’excel·lència està en les matèries primeres
A Colomer tenim una llarga experiència en l’origen i la selecció de les nostres pells de xai. Per fer-ho, comptem amb un equip de professionals de compres a tot el món per controlar estrictament l’obtenció de les matèries primeres.
Amb una compra anual de més de 30 milions de pells, la capacitat dels nostres magatzems és suficient per satisfer la demanda de diferents tipus de pell procedents de diferents parts del món.
Les nostres matèries primeres són d’alta qualitat i de diferents varietats per a oferir una producció i servei personalitzat a cada client.
Austràlia
Merino
Nova Zelanda
Merino
Espanya
Merino, Lechal, Merinillo
Regne Unit
Domèstic
Estats Units
Merino
Sud Àfrica
Merino
Irlanda
Domèstic
Xina
Inner Mongòlia, Domèstic
Itàlia
Toscana
selecciona país per veurela varietat de la pell
Austràlia
Nova Zelanda
Espanya
Regne Unit
Estats Units
Sud Àfrica
Irlanda
Xina
Itàlia
Un procés de producció de 360 graus
Una traçabilitat estricta és un requisit per garantir alts estàndards. A Colomer busquem matèries primeres d’alta qualitat a tot el món, seguim les lleis mediambientals i establim la traçabilitat del producte, per a desenvolupar i produir pells sostenibles d’alta qualitat per a cada consumidor.
Ribera1
Adoberia2
Tintura3
Acabats4
És el procés de transformació de la pell en brut a semiprocessada, mitjançant una seqüència d'operacions que tenen com a objectiu netejar i preparar la pell pel procés d'adoberia.El procés d’adoberia bloqueja la descomposició orgànica de la pell, dotant-la de resistència i preservació envers el temps. És el tractament previ a la seva tintura.És l’aplicació de colorants a les pells, que a Colomer realitzem segons els requeriments i peticions dels nostres clients.És el procés de producció final en el qual utilitzem diferents tècniques d'acabat segons l'aplicació final de la pell.
Procés 1 / 3
Compromesos amb el medi ambient
Funcionem amb energia solar
La sostenibilitat és una part important del procés productiu, i a Colomer 1792 prioritzem l’eficiència del procés de producció a partir de la reducció de residus, minimitzant així l’impacte mediambiental.
Ecotan, processos ecològics d’adoberia de la pell
A Colomer 1792 utilitzem una nova tecnologia per eliminar el crom com a agent d’adoberia. Aquest procés també fa servir agents d’adoberia biològics naturals que contenen probiòtics per garantir la protecció mediambiental dels productes acabats i minimitzar els residus químics.
sostenibilitat en xifres
-80%De crom en polsEl consum de crom es va reduir significativament Després d’actualitzar la tecnologia.
-59%De consum en energiaL’equip s’actualitza a tambor rotatiu / ranurat FRP 15T, reduint el consum d’energia.
-70%D’aigües residualsLa quantitat total d’aigües residuals que contenen crom es redueix considerablement.
-75%De crom en aigües residualsLa concentració de crom a les aigües residuals es redueix un 75%, cosa que redueix la pressió sobre el tractament de les aigües residuals que contenen crom a les depuradores.
-68%De consum d’aiguaEs redueix el nombre de vegades que es neteja un sol material de cuir, passant de l’original 5 vegades a 2 vegades, cosa que redueix considerablement el consum d’aigua.
Play
Pausa
Off
On
El futur és verd
Planta de tractament d’aigües residuals
A Colomer 1792 hem fet grans inversions en la construcció d’una moderna planta de tractament d’aigües residuals d’alt nivell amb una superfície de 166.000m2 i dissenyat un tractament diari d’aigües residuals de 40 mil tones.
Tecnologia solar fotovoltaica i reducció d’emissions de CO2
Seguint el mateix camí, a Colomer 1792 hem apostat per la instal·lació de plaques fotovoltaiques per l’obtenció d’energia solar utilitzada directament a les nostres instal·lacions. Alhora, els nostres processos s’han dissenyat amb l’objectiu de reduir al màxim les emissions de CO2.
Tractament d'aigües residuals
Plaques solars
Qualitat certificada
L’exigència per garantir que cada pell hagi estat processada sota els més alts estàndards de qualitat del sector i amb la màxima traçabilitat, ens ha portat a aconseguir el “Gold Rated” del “Leather Working Group” i el certificat ICEC, les màximes certificacions que es poden obtenir en la indústria de la pell.
A Colomer 1792 disposem d’un laboratori propi que ens permet realitzar proves físiques i químiques garantint els requisits exigits.